HOUBY

Houby – nahrávka

HOUBY (Fungi)

  • eukaryotické heterotrofní organismy
  • rozmnožují se výtrusy (sporami)
  • tělo – stélka
    • rozvětvená, propletená vlákna (hyfy)
  • jednobuněčné: kvasinky
  • nemají chlorofyl
  • rozkládají organické složky vně své výstelky
    • tak, že do nejbližšího prostředí vylučují hydrolytické enzymy
    • tyto enzymy štěpí substrát na podjednotky, které pak absorbují
  • zásobní látky: glykogen a tuky
  • transportní látky: sacharidy ve formě cukerných alkoholů (menitolu a arabitolu) a disacharidu trehalózy
  • buněčné stěny: chitin
  • syntéza aminokyseliny lyzinu

význam hub

  • koloběh uhlíku, dusíku atd. – rozkládají organickou hmotu
  • vznik humusu – organické látky postupně mineralizují, tím vznikají, které se opět stávají živinami rostlin
  • schopnost kvasinek: kynutí chleba, kvašení piva a vína,
  • potrava: jedlé houby
  • výroba antibiotik
  • schopnost vstupovat do symbiózy s jinými organismy

nevýhody

  • houby parazitují na rostlinách – snižují úrodu
  • patogenní houby – závažná onemocnění
  • plísně

VÝŽIVA HUB

  1. houby saprotrofní
    • rostou na mrtvých tělech rostlin, nebo živočichů
    • rozkladači (destruenti) – dále rozkládají organickou hmotu
  2. houby parazitické
    • získávají organické látky z živých organismů
    • škodí, či způsobují smrt organismu
      1. biotrofně parazitické houby
        • nezpůsobují přímé odumírání pletiv
        • jsou schopny se vyživovat pouze ze živých buněk (rzi, sněti)
  • nekrotrofně parazitické houby
    • působí odumírání napadených pletiv (nekrźy)
  1. houby patogenní
    • vyvolávají nemoci u živočichů

lichenizmus: soužití heterotrofní houby a autotrofní zelené řasy nebo sinice v trvalé symbióze, tím vzniká složený organismus lišejník

  • na místech, kde by samostatně žádný z partnerů žít nemohl

mykorhiza: symbiotické soužití hub s kořeny vyšších rostlin

  • endomykorhiza – pronikání houbových vláken do kořenových buněk primární kůry
  • ektomykorhiza – vlákna zůstávají jen v mezibuněčném prostoru

chemické zdroje výživy hub

  • živiny z organických i anorganických (amonné soli a dusičnany) látek
    • zdroje uhlíku
      • k syntéze metabolitů pro růst houby (sacharidy, proteiny, lipidy, nuk. kys.)
      • oxidace – pro energii
      • nejzákladnější zdroj energie: glukóza
    • zdroje dusíku
      • k syntéze aminokyselin, proteinů, nuk. kys., glukosaminu, chitin, a vitamínů
      • houby jsou schopny fixovat vzdušný dusík
      • amonné ionty
    • makroelementy
      • kyslík, vodík, fosfor, síra, hořčík, draslík, vápník
    • mikroelementy (stopové prvky)
      • železo, měď, zinek, molybden

RŮSTA ROZMNOŽOVÁNÍ HUB

stélka (tělo hub) rozdělna:

  1. část vegetativní – absorbování živin
  2. část reprodukční – slouží k rozmnožování

mechanismus růstu hyf (hyfa je vlákno houby), soubor hyf = podhoubí (mycelium)

  • u většiny hub je hyfa rozdělena přehrádkami (septy) na jednotlivé buňky
  • přehrádky však houby úplně nerozdělují – zůstává tam otvor (pór) = volně procházejí živiny
  • apikální část
    • apikální růstová zóna = apex
    • absorpční zóna
      • absorpce živin a jejich transport
    • zóna stárnutí
      • ukládání pigmentů
  • komunikační část
    • zóna periferálního růstu
    • syntéza jader, mitochondrií, vakuol
  • izolovaná část
    • zóna bez růstových aktivit
    • dochází zde k diferenciaci pletiv

ROZMNOŽOVÁNÍ HUB

  • vegetativní – fragmentace stélky (z původní stélky může vzniknout více klonů)
  • produkce spor
    • pohlavní
      • primitivní houby: střídání haploidní a diploidní fáze (jako u živočichů)
      • dochází k výměně genetické informace
      • u složitějších hub vložená dvoujaderná (dikaryotická) fáze
      • fáze:
    • Plazmogonie
      • 2 pohlavně různá haploidní jádra se spojí do společné cytoplasmy
    • Karyogamie
      • splynutí obou jader v jedno (2n)
    • Meióza
      • redukčním dělením na 4 haploidní jádra, tak vznikají haploidní meiospory (pohlavní výtrusy)
      • orgán, ve kterém dochází k meióze: meiosporangium
      • nepohlavní – okamžitě klíčí
        • často u parazitických hub
        • význam pro šíření druhu
        • umožňuje napadení velkého okruhu hostitelů
        • pučení: růst dceřiné buňky z mateřské
        • pomocí nepohlavních výtrusů

Dělení výtrusů podle:

a) Vzniku:

  • mitospory – vznikají mitoticky; 
  • meiospory – jejich vzniku předchází meiotické dělení, typické pro askospory (u vřeckovýtrusých hub) a bazidiospory (u stopkovýtrusých hub)

b) Pohyblivosti:

  • zoospory – pohyblivé, mají jeden a více bičíků a ve vodním prostředí jsou schopny aktivního pohybu (planospory) – typické pro oddělení chytridiomycety;
  • sporangiospory – jsou nebičíkaté nepohyblivé spory, tzv. aplanospory, vznikající ve sporangiu. Tento typ spor je typický pro zástupce oddělení zygomycety;
  • konidie – jsou nepohyblivé jedno- či vícebuněčné spory, vznikající na specializovaných hyfách, nazývaných konidiofory (nosiče konidií); konidie mohou vznikat buď rozpadem hyfy, nebo se na hyfách tvoří nově na principu pučení; tento typ rozmnožování je typický pro vřeckovýtrusé a stopkovýtrusé houby

SYSTÉM HUB

  • houby jsou jednobuněčné nebo více buněčné stélkaté organismy s heterotrofní absorptivní výživou
  • zásobní látkou je glykogen
  • v buňkách nejsou přítomny plastidy = houby nemají schopnost fagocytózy, ani fagotrofní výživy
  • buněčná stěna tvořená: chitinem a ß-glukanem
  • jsou přítomny mitochondrie, ploché přepážky

oddělení: CHYTRIDIOMYCETY

  • výrazné přizpůsobení nejrůznějším životním podmínkám
  • saprofyté a parazité planých a kulturních rostlin
  • žijí ve vodě a vlhké půdě
  • původci onemocnění rostlin i živočichů
  • vegetativní stélka
    • jednoduchá, jednobuněčná, k substrátu zakotvena jemnými výběžky (rizoidy) – příjem živin

rozmnožování CHYTRIDIOMYCETŮ

  • v zoosporangiích vznikají zoospory s bičíkem (n)
  • zoospory se šíří v půdě, či vodě (n)
  • v případě parazitů napadají hostitele, nebo se chovají jako gamety = splynutím vznikne zygota (2n)
  • ze zygoty se vyvíjí trvalá výtrusnice (tlustostěnná, přezimující) – na jaře nové zoospory

Zástupci:

Rakovinec bramborový

  • cizopasí v bramborových hlízách a způsobuje tzv. rakovinu brambor
  • na hlízách se objevují bradavčité až korálovitě rozvětvené útvary
  • snižuje škrobnatost a znehodnocuje úrodu.
  • odpočívající sporangia mohou v půdě přežívat až 20 let.

Lahvičkovka

  • parazituje v buňkách klíčních rostlin z čeledi brukvovitých
  • způsobuje jejich „padání“,
  • napadené rostliny pod dělohami tmavnou, ohýbají se a později odumírají

oddělení: MIKROSPORIDIE

  • jednobuněční nitrobuněční (intracelulární) parazité studenokrevných živočichů, zejména hmyzu a ryb, ale též teplokrevných živočichů včetně člověka
  • tyto organismy netvoří podhoubí (mycelium)
  • při adaptaci na nitrobuněčný parazitismus ztratily během svého vývoje chitinózní buněčnou stěnu, mitochondrie a peroxizomy
  • jejich vegetativní fázi tvoří améboidní (měňavkovité) buňky schopné pronikat tkáněmi hostitele
  • uvnitř hostitelské buňky se začnou rozmnožovat a později tvoří spory obalené chitinózní buněčnou stěnou
  • spory, které mohou přežívat mimo hostitelské buňky, obsahují stočené, tzv. pólové vlákno – to se může vymrštit a proniknout „jako kopí“ do hostitelské buňky a tím do ní umožnit přechod sporoplazmy, čímž dochází k infikaci hostitelské buňky

Zástupci:

Hmyzomorka včelí – původce tzv. včelí úplavice (nosemóza) – průjmové onemocnění dospělých včel

Hmyzomorka bourcová – tento zástupce způsobuje uhynutí housenek bource morušového

 

oddělení: HOUBY SPÁJIVÉ (Zygomycety)

třídy:

  • Zygomycetes
  • Trichomycetes

následující text se týká pouze třídy Zygomycetes:

  • haploidní, mnohojaderné mycelium bez přehrádek
  • přehrádky se tvoří pouze při vzniku rozmnožovacích orgánů, případně u starších zástupců
  • buněčná stěna obsahuje chitin a chitozan
  • většina zástupců žije v půdě nebo na rozmanitých organických substrátech, především s vyšším obsahem cukru (ovoce, potraviny ad.)

rozmnožování ZYGOMYCETES

Nepohlavně

  • rozmnožují se nepohyblivými výtrusy (spory) vznikajícími ve výtrusnicích (sporangiích) vyrůstajících na podhoubí (mycelium) rostoucím mimo substrát na vzduchu

Pohlavně dochází ke spájení

  • po setkání dvou pohlavně odlišených podhoubí (hyfa+) a (hyfa-) se vytvoří kyjovité větve rostoucí proti sobě
  • po dotyku se oba konce těchto větví oddělí od podhoubí a změní se v gametangia, která splynou procesem gametangiogamiediploidní zygosporu
  • zygospora se uvolní z podhoubí a za příznivých podmínek klíčí ve sporangiofor (nosič výtrusů), zakončený výtrusnicí (sporangiem)
  • při klíčení se jádra meioticky dělí, takže výtrusy ve výtrusnici jsou haploidní a fyziologicky rozlišené (+ a – )

zástupci:

Kropidlovec černavý  –  husté šedé povlaky na potravinách, nejčastěji na špatně uskladněném chlebě

Plíseň hlavičková – tvoří bělavé povlaky na potravinách, patří k nejběžnějším plísním, snadno se přenáší vzduchem

pozitivní význam pro člověka:

plísně rodu Rhizopus – kropidlovec – využívají se při výrobě důležitých organických sloučenin, např. kyselin citronové či mléčné

oddělení: HOUBY VŘECKOVÝTRUSNÉ

  • tvorba specializovaného sporangia (výtrusnice) zvaného vřecko (askus), ve kterém vznikají redukčním dělením (meiózou) askospory – haploidní spory
  • nejpočetnější skupina hub
  • třídy:
    • kvasinky
    • houby vřeckovýtrusné

třída: KVASINKY

  • jednobuněčné, mohou však tvořit také vláknitá mycelia
  • obsahující jedno i mnohojaderné hyfy
  • hospodářsky nejvýznamnější skupinou jsou „pravé“ kvasinky
  • nepočítají se zde všechny známé kvasinkové organismy

rozmnožování:

nepohlavně pučením

  • pokud se nově vznikající buňky neoddělí, vznikají řetízky buněk, tzv. pučivá pseudomycelia, nepravá podhoubí
  • některé druhy kvasinek tvoří také přehrádkované mycelium, schopné tvořit pučivé buňky, tzv. blastospory

 pohlavní rozmnožování

  • v době nepříznivých životních podmínek (zejména se jedná o snížené množství živin a vody v prostředí)
  • v jejich životním cyklu je tedy patrná rodozměna
  • ve zvětšených buňkách (vřeckách) meiotická dělení, v každé z nich vznikají čtyři haploidní výtrusy – vždy dva a dva fyziologicky rozlišené (+ a -)
  • pokud vřecko praskne, výtrusy se uvolní  a ve vhodném prostředí začnou klíčit v buňky
  • somatogamie – dvě fyziologicky odlišené buňky (+ a -) splývají v diploidní zygotu, která pučením vytváří nové vegetativní buňky. 

význam kvasinek:

 rozklad cukrů na ethanol a oxid uhličitý:

C6H12O6 → 2 C2H5OH  +  2 CO2

  • Kvasinka pivnívýroba piva, zkvašuje slad na pivo
    • používá se také při kynutí těsta – jako droždí
    • výroba lihu
    • pivní kvasinky se přidávají také do krmných směsí – obsahují důležité enzymy, vitamíny skupiny B a bílkoviny
  • Kvasinka vinná
    • přezimuje v půdě, odkud se dostává na bobule vinné révy a při lisování hroznů do šťávy, která se zkvašuje na víno 

třída: HOUBY VŘECKOVÝTRUSNÉ

  • často tvoří plodnice
  • ze systematického hlediska zahrnují také lišejníky
  • stélka je vláknitá, s větveným přehrádkovaným myceliem
  • hyfy mohou mít volné nebo srostlé v nepravé pletivo – plektenchym
  • buněčná stěna je tvořena ze dvou vrstev, hlavní složka je chitin a polyglukan

rozmnožování:

 nepohlavní = anamorfa:

  • tvoří jedno- nebo vícebuněčné spory, tzv. konidie na konidioforech

 pohlavní = teleomorfa

  • tvoří se pohlavní orgány (gametangia) – samčí antheridia a samičí kulovité askogony
  • plazmogamie jádra samčí a samičí se přikládají k sobě, ale nesplynou
  • jádra se rozdělí a poté vždy dvojice jader (samčí a samičí společně) putují do vláken =  askogenních hyf, na jejichž koncích vznikají zpětné výběžky, tzv. háky
  • teprve v nich dochází ke karyogamii
  • z háků vyrůstají kyjovitá vřecka, ve kterých diploidní jádra projdou meiózou a následující mitózou
  • vzniká 8 haploidních jader, která se přemění na osm výtrusů – askospor
  • zralá vřecka se na vrcholu otevírají a výtrusy jsou uvolňovány ven

zástupci:

  • Štětičkovec (Penicilium) šedozelené povlaky na potravinách, zejména pečivu a marmeládách, některé jeho druhy produkují antibiotika (Penicilin)
  • Kropidlák – choroba „černá plíseň“ na ovoci a zelenině, mykotoxin
  • Padlí – parazité vyšších rostlin; tvoří na listech, stoncích a plodech cévnatých rostlin typické moučnaté povlaky

Některé druhy vřeckovýtrusých hub tvoří velké (makroskopické) plodnice:

  • Smrž obecný – je jedlá, chutná houba
  • Ucháč obecný patří k jedovatým houbám
  • Lanýž černý – podzemní plodnice, vzácná ceněná houba

oddělení: STOPKOVÝTRUSNÉ

  • makroskopické plodnice
  • stélku tvoří obvykle vláknité, přehrádkované mycelium
  • přehrádky mají v místě otvoru charakteristický soudečkovitý útvar, tzv. dolipór
  • buněčnou stěnu tvoří dvě nebo více vrstev, hlavními složkami jsou chitin a polyglukany
  • netvoří morfologicky odlišné pohlavní orgány
  • výtrusy vznikají na koncích kyjovitých buněk (bazidie)

rozmnožování:

 nepohlavní

  • kromě konidií slouží k tomuto rozmnožování také blastospory – pučivé buňky a fragmentace stélky
  • většina nepohlavních rozmnožovacích částic je dvoujaderná (dikaryotická)

pohlavním

  • častější
  • splývají obvykle dvě jednojaderná mycelia, vyrůstající z pohlavně odlišených výtrusů (+) a (-) ve dvoujaderné podhoubí
  • dochází k plazmogamii
  • na povrchu plodnic koncové buňky se hyf kyjovitě zduří a vznikají bazidie
  • ty tvoří tenkou vrstvu – výtrusorodé rouško (hymenium)
  • v basidiích: karyogamie – splynutí jader
  • následuje meiotické dělení = vznikají čtyři haploidní jádra -> bazidiospory
  • výtrusorodá rouška mohou být umístěna buď v rourkách (u hřibovitých), nebo na lupenech (u bedlovitých) hub

Stavba plodnice houby

  • mohou mít různý tvar a různou velikost
  • tvoří ji třeň a klobouk
  • ve spodní části klobouku se nachází hymenofor s hymeniem (výtrusorodým rouškem)
  • hymenofor může být hrotnatý, lupenitý nebo rourkatý
  • některé plodnice mají v mládí obal – tzv. plachetku
  • postupným růstem plodnice se plachetka trhá a na klobouku zůstávají zbytky, na bázi třeně = pochva
  • závoj u některých plodnic zakrývá v mládí rourky nebo lupeny
  • při růstu plodnice se trhá a zanechává na třeni prsten

zástupci:

Hřibovité houby – hřib pravý, křemenáč osikový, klouzek obecný, kozák březový…

Bedla vysoká  – je jedlá, velmi chutná houba, roste zejména v listnatých a jehličnatých lesích

Žampión ovčí  – roste od června do října, zejména v jehličnatých lesích, může být zaměňován s muchomůrkou zelenou

Ryzec pravý  – roste od srpna do listopadu ve smrčinách

Holubinka – některé druhy jsou nejedlé

Čirůvka fialová  – roste od září do prosince

Mezi smrtelně jedovaté houby patří:

  • Muchomůrka
  • Muchomůrka tygrovaná – lze ji zaměnit s muchomůrkou růžovkou (masáky), jedlou, velmi chutnou houbou.
  • Závojenka olovová

Rzi – parazité rostlin, některé střídají 2 hostitele, netvoří plodnice

Ze snětí patří k významným parazitům:

  • sněť kukuřičná velké nádory u rostlin, většinou ve vodivých pletivech
    • napadené rostliny je třeba spálit
  • prašná sněť pšeničná, prašná sněť ovesná, prašná sněť ječná – tyto druhy přeměňují semeníky napadených rostlin
  • mazlavá sněť pšeničná – přeměňuje vnitřní část obilek na mazlavou hmotu, zapáchající po slanečcích

Dřevní houby

Mnohé druhy hub rozrušují celulózu nebo dřevovinu

  • choroš – napadá především ořešáky a javory; má polokruhovitý až vějířovitý klobouk s tmavě hnědými šupinami
  • václavka obecná – roste obvykle kolem pařezů a na odumřelém dřevě
  • hlíva ústřičná
  • dřevomorka domácí – roste po celý rok na opracovaném dřevě, nepotřebuje ani hodně vlhkosti

 Lišejníky

  • trvalá symbiózou dvou organismů- houba, určuje charakter stélky, typ rozmnožování, druhým je fotosyntetizující organismus – sinice nebo řasa
  • díky tomuto soužití mohou oba organismy žít i na místech, kde by samostatně přežít nedokázaly
  • snesou i extrémně suché prostředí bez organických živin, dobře přežívají v horkých pouštích i v tundře rostou velmi pomalu (na skalách třeba jen 1 mm za rok) a dožívají se značného stáří (až 2000 let)
  • bioindikátory, urychlují zvětrávání hornin, tvorba humusu

Význam pro člověka

  • v severských oblastech využívány jako palivo, izolace budov nebo krmivo pro zvířata
  • některé lišejníky jsou zdrojem léčiv
  • dříve využívány jako zdroj přírodních barviv

zástupci:

  • mapovník zeměpisný – tenké pestře zbarvené korovité stélky hlavně na skalách a kamenech na horách terčník zední – žluté až oranžové korovité stélky, velmi odolný, hojný i v Praze
  • misnička – šedé korovité stélky, velmi odolný, hojný i v Praze
  • terčovka bublinatá – šedozelené lupenité stélky, častá na větvích, nejhojnější lišejník v lesích
  • dutohlávky – šedozelené trubicovité stélky, hojné v lesích
  • provazovka vousatá – šedozelené dlouhé a rozvětvené stélky, vyžaduje nejčistší ovzduší (relativně hojná např. v Alpách, u nás velmi vzácně na Šumavě a v Krkonoších)

Materiály ke stažení:

Houby – video

Zdroje obrázků ve videu:

HOUBY:

  1. obrázek: https://www.gymvod.cz/vp/obrazek/566
  2. obrázek: https://1gr.cz/fotky/idnes/20/073/cl5/BSP84ef0e_pou_pivo.jpg
  3. obrázek: https://www.spektrumzdravi.cz/img/clanky/fb0019bc30211e7e3ba6a27d022b68a5/plisne-doma.jpg
  4. obrázek: https://g.denik.cz/122/49/drevomorka-jpg_denik-630.jpg
  5. obrázek: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9c/Rhizocarpon_geographicum01.jpg/220px-Rhizocarpon_geographicum01.jpg
  6. obrázek: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRfDmJMIVR6T_T3eEbqiKIL0bwdeB6VOzC_7LtQqnEd-0AZ9hm4NUIVKz6pmH_Z_nAK6oU&usqp=CAU
  7. obrázek: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSQbaXM7Y3e50MbWDPuC9pXbbBZaFxsaXCT0CAPwT0egaJxZN6HxWL2HwlhNv76lodpydI&usqp=CAU
  8. obrázek: https://ostrava.educanet.cz/www/biologie/images/stories/rozmnoovn_hub.png
  9. obrázek: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRctTymB6ZJvr2wKQpE-yZhSkclZKu6Czw1GA&usqp=CAU
  10. obrázek: https://strephonsays.com/img/science-nature/Difference-Between-Conidiophore-and-Sporangiophore-1.webp
  11. obrázek: https://ostrava.educanet.cz/www/biologie/images/stories/rozmnoovn_hub.png
  12. obrázek: akala.mendelu.cz
  13. obrázek: ELUC
  14. obrázek: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Synchytridium_endobioticum.jpg
  15. obrázek: https://ostrava.educanet.cz/www/biologie/images/stories/lahvikovka.jpg
  16. obrázek: theses.cz
  17. obrázek: https://svabblog.files.wordpress.com/2016/04/img_0348_.jpg
  18. obrázek: http://img.blesk.cz/static/old_abc/imgdb/original/phpXkSMeZ.jpg
  19. obrázek: shutterstock.com
  20. obrázek: spajení
  21. obrázek: theses.cz
  22. obrázek: prozeny.cz
  23. obrázek: wikipedie.org
  24. obrázek: http://bp2.blogger.com/_j7dko1haUhU/R686WyruVRI/AAAAAAAAAiE/_3Wam56yvlk/s320/Askus.JPG
  25. obrázek: MUNI
  26. obrázek: fnte.eu
  27. obrázek: https://concept-stories.s3.ap-south-1.amazonaws.com/test/Stories%20-%20Images_story_44716/image_2019-05-25%2006%3A58%3A29.854795%2B00%3A00
  28. obrázek: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Nymburk-postrizinske-pivo.JPG/1200px-Nymburk-postrizinske-pivo.JPG
  29. obrázek: idnes.cz
  30. obrázek: https://im9.cz/iR/clanek/2339/jak-vybrat-vino.jpg
  31. obrázek: akala.mendelu.cz
  32. obrázek: http://old.vscht.cz/obsah/fakulty/fpbt/ostatni/miniatlas/images/plisne/perokresby/Aspergillus%20versicolor%20nakres.jpg
  33. obrázek: guh.cz
  34. obrázek: wikipedie
  35. obrázek: http://www.zahradaapriroda.cz/wp-content/uploads/2013/08/okrasn%C3%BD-javor-napaden%C3%BD-padl%C3%ADm1-e1491762625760.jpg
  36. obrázek: https://g.denik.cz/122/78/shutterstock-196905029_irecept-630-16×9.jpg
  37. obrázek: https://lh3.googleusercontent.com/proxy/AOg6BHoouqGGVX_prTQIVLNV9zfV5pi-wjpmAWGGvw5DznJbCXm7SLTVlOhYyc6XT6G1YbAsPvxKbKGUsKFrFr8dmg-T6xc5KZ8rJqpnOHLz2FTGxDJpPhT3YDht
  38. obrázek: https://www.houby-rostou.cz/wp-content/uploads/2018/11/lanyz-1024×522.jpg
  39. obrázek: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTTT2A3yhTciwqzUHRSRZBASZUAgv-buJI3wQIV_aFDoo_3J4lundKHPj4q66gXKuWCC-M&usqp=CAU
  40. obrázek: is.muni.cz
  41. obrázek: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0f/Anatomie_bazidiokarp%C5%AF.svg/678px-Anatomie_bazidiokarp%C5%AF.svg.png
  42. obrázek: wikipedie.org
  43. obrázek: wikipedie.org
  44. obrázek: wikipedie.org
  45. obrázek: wikipedie.org
  46. obrázek: https://www.studuju.cz/poznavacky/503.jpg
  47. obrázek: wikipedia.org
  48. obrázek: https://www.atlasbotani.eu/fotoatlas/00031/007905-v.jpg