Trávení a vstřebávání

Trávení a vstřebávání – nahrávka

KTERÉ PROCESY PROBÍHAJÍ V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ

  • trávení (digesce) = mech. rozmělnění makromolekulární látky ⇒ štěpení (enzymy)
  • na malé molekuly (monosacharidy a aminokyseliny)
  • vstřebávání (resorbování) klky

zpracování potravy

  • mechanicky: stahy svalstva žaludku, míchání
  • chemicky: působením HCl, hormon GASTRIN (vyvolá sekreci žaludeční šťávy)

žaludeční šťáva

  • bezbarvá, čirá,
  • 1,5 – 2 l/24 h
  • 99% vody
  • HCl, pepsin, chymozin, žaludeční lipáza, mucin
  • HCl: vysoká kyselost (nízké pH) 2- 4 pH
    • likvidace infekcí: nespecifická imunita
    • rozkládá zeleninu
    • ničí kvasinky
    • aktivuje pepsin

enzymy

  • neaktivní formy (proenzymy a zymogeny)

                  →  nemohou poškodit buňky, které je produkují

PEPSINOGEN: odštěpením několika aminokyselin => aktivní PEPSIN – proteáza

  • enzymy štěpící bílkoviny
  • bílkoviny na menší molekuly polypeptidů (ještě na aminokyseliny)
    • rozpustné ve vodě

CHYMOZIN: sráží mléčné bílkoviny na vločky tvarohu (využití pouze u kojenců)

Ž. LIPÁZA: slabě štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny (nepatrně)

trávenina: mechanické a chemické zpracování

  • po několika dávkách přes vrátník do dvanáctníku

řízení sekrece:

  1. Nervové (reflexní)
    • navozeno drážděním receptorů (čichový, chuťový atd.)
    • centrum v prodloužené míše
  2. Chemické
    • navazuje na nervovou fázi
    • dráždění žaludeční sliznice
    • uvolňuje se gastrin

střevní šťáva

  • za 1 den 1,5 – 2,6 l střevní šťávy
  • do dvanáctníku vývody žlučníku a pankreas
    • ústí do VATERSKÉ PAPILY (svalový svěrač)
  • slabě zásaditá = neutralizace tráveniny
  • ve dvanáctníku díky žluči emulgován tuk
  • dokončuje štěpení cukrů, tuků, bílkovin
  • produkce řízena reflexně

PROCESY PROBÍHAJÍ V TENKÉM STŘEVĚ?

trávení a vstřebávání sacharidů

ŠKROB: nejvýznamnější sacharidová složka rostlinné potravy

  • z dvanáctníku štěpena na disacharid MALTÓZA
  • dále na monosacharid GLUKÓZU (přechází do krve)
    • společně s ionty Na+ prostřednictvím SODNO-GLUKÓZOVÉHO transportního proteinu
    • SYMPORT (kotransport): společný transport Na+ a glukózy
      • forma usnadnění (facilitováná) difuze

sacharóza na glukózu a fruktózu

laktóza na galaktózu a glukózu

trávení vstřebávání proteinů

  • v žaludku pepsin ⇒ peptidy
  • v dvanáctníku působením trypsinu a chymotrypsinu ⇒ oligopeptidy
  • působením proteolytických enzymů ⇒ aminokyseliny

trávení a vstřebávání lipidů (triacylglycerolů)

  • složitěji
  • nerozpustné ve vodě → velké kapky (nelze enzemycky rozštěpit)
  • EMULGACE
    • působením solí žlučových kyselin na kapénky
  • tím je umožněno působení lipáz na volné mastné kyseliny a monoacylglyceroly (pasivní cesta do střevních buněk)
    • syntéza mastných kyselin a monoacylglycerolů opět triacylglyceroly
    • (0,08 – 0,5 mm) CHILOMIKRONY do lymfatických cév

+ míza, cholesterol, vitaminy do krve

vstřebávání vody a iontů

  • lačník, kyčelník
  • resorpce, zahuštění
  • Na+, Ca2+
  • Fe3+ na Fe2+ (lépe rozpustné)
  • vitaminy (voda), kyselina listová a žlučové kys.
Trávení a vstřebávání – video