KTERÉ PROCESY PROBÍHAJÍ V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
- trávení (digesce) = mech. rozmělnění makromolekulární látky ⇒ štěpení (enzymy)
- na malé molekuly (monosacharidy a aminokyseliny)
- vstřebávání (resorbování) klky
zpracování potravy
- mechanicky: stahy svalstva žaludku, míchání
- chemicky: působením HCl, hormon GASTRIN (vyvolá sekreci žaludeční šťávy)
žaludeční šťáva
- bezbarvá, čirá,
- 1,5 – 2 l/24 h
- 99% vody
- HCl, pepsin, chymozin, žaludeční lipáza, mucin
- HCl: vysoká kyselost (nízké pH) 2- 4 pH
- likvidace infekcí: nespecifická imunita
- rozkládá zeleninu
- ničí kvasinky
- aktivuje pepsin
enzymy
- neaktivní formy (proenzymy a zymogeny)
→ nemohou poškodit buňky, které je produkují
PEPSINOGEN: odštěpením několika aminokyselin => aktivní PEPSIN – proteáza
- enzymy štěpící bílkoviny
- bílkoviny na menší molekuly polypeptidů (ještě na aminokyseliny)
- rozpustné ve vodě
CHYMOZIN: sráží mléčné bílkoviny na vločky tvarohu (využití pouze u kojenců)
Ž. LIPÁZA: slabě štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny (nepatrně)
trávenina: mechanické a chemické zpracování
- po několika dávkách přes vrátník do dvanáctníku
řízení sekrece:
- Nervové (reflexní)
- navozeno drážděním receptorů (čichový, chuťový atd.)
- centrum v prodloužené míše
- Chemické
- navazuje na nervovou fázi
- dráždění žaludeční sliznice
- uvolňuje se gastrin
střevní šťáva
- za 1 den 1,5 – 2,6 l střevní šťávy
- do dvanáctníku vývody žlučníku a pankreas
- ústí do VATERSKÉ PAPILY (svalový svěrač)
- slabě zásaditá = neutralizace tráveniny
- ve dvanáctníku díky žluči emulgován tuk
- dokončuje štěpení cukrů, tuků, bílkovin
- produkce řízena reflexně
PROCESY PROBÍHAJÍ V TENKÉM STŘEVĚ?
trávení a vstřebávání sacharidů
ŠKROB: nejvýznamnější sacharidová složka rostlinné potravy
- z dvanáctníku štěpena na disacharid MALTÓZA
- dále na monosacharid GLUKÓZU (přechází do krve)
- společně s ionty Na+ prostřednictvím SODNO-GLUKÓZOVÉHO transportního proteinu
- SYMPORT (kotransport): společný transport Na+ a glukózy
- forma usnadnění (facilitováná) difuze
sacharóza na glukózu a fruktózu
laktóza na galaktózu a glukózu
trávení vstřebávání proteinů
- v žaludku pepsin ⇒ peptidy
- v dvanáctníku působením trypsinu a chymotrypsinu ⇒ oligopeptidy
- působením proteolytických enzymů ⇒ aminokyseliny
trávení a vstřebávání lipidů (triacylglycerolů)
- složitěji
- nerozpustné ve vodě → velké kapky (nelze enzemycky rozštěpit)
- EMULGACE
- působením solí žlučových kyselin na kapénky
- tím je umožněno působení lipáz na volné mastné kyseliny a monoacylglyceroly (pasivní cesta do střevních buněk)
- syntéza mastných kyselin a monoacylglycerolů opět triacylglyceroly
- (0,08 – 0,5 mm) CHILOMIKRONY do lymfatických cév
+ míza, cholesterol, vitaminy do krve
vstřebávání vody a iontů
- lačník, kyčelník
- resorpce, zahuštění
- Na+, Ca2+
- Fe3+ na Fe2+ (lépe rozpustné)
- vitaminy (voda), kyselina listová a žlučové kys.