KAM PUTUJE NAŠE POTRAVA?
- trávicí soustava (systema digestarium)
- trávicí trubice
- žlázy
- trubice: vystlaná sliznicí
- stěna trávicí trubice
- vrstva: SLIZNICE
- v tenkém střevě: klky
- vrstvený dlaždicový epitel (po žaludek) pak válcový
- vrstva: PODSLIZNIČNÍ VAZIVO
- upíná sliznici k vazivu
- řídké vazivo
- uzlíky mízní tkáně
- vrstva: SVALOVINA
- vnitřní kruhová a zevní podélná vrstva
- žaludek + orientace šikmo
- vrstva: PERITONEUM
- hladká lesklá blána
- ústí vývody žláz
CO SKRÝVAJÍ LIDSKÉ ÚSTA?
- dutina ústní (cavum oris)
ohraničení prostoru otvoru ústního: rty, tváře a patro

- jazyk (lingua)
- kosterní svalstvo
- kořen jazyka k: jazylce
- hřbet: opírá o patro
- hrot: volný
- uzdičkou spojen k spodině ÚD
- zuby: nejtvrdší útvary v těle (dentes, dnes)
- zasazeny v zubních jamkách (alveolách)
- upevnění zubů DÁSEŇ (gingiva)
- OZUBICE (periodontium) štěrbiny mezi kořeny a stěnami zubních jamek (okostice)
- korunka – vyčnívá z dásně
- krček – obklopen dásní
- kořeny – v čelistních jamkách
- ZUBNÍ SKLOVINA
- až 98% minerálních látek
- nejtvrdší tkáň v těle
- jemné hranolky hydroxyapatitu
- ZUBOVINA (dentin)
- obklopuje dřeňovou dutinu vyplněnou zubní dření
- odontoblasty: kontakt dřeně a dentinu
- zubní dřeň: nervy a cévy
- dentin na kořenech kryt CEMENTEM (vláknitá kost)
ŘEZÁKY – korunka ve tvaru dláta, ostrý
ŠPIČÁKY – hrany v jednu
TŘENOVÉ ZUBY – 2 hrbolky
STOLIČKY – 4 až 5 hrbolků, víc kořenů

Přehled počtu zubů
- dočasný (mléčný) chrup: 20 zubů, prořezává se od 6 – 30 měsíce
- od 6 roku náhrada trvalým(definitivní) chrupem 32 zubů
JAK A PROČ VZNIKÁ ZUBNÍ KAZ?
- vznik působením mikroorganismů
- povlak (zubní plak)
- mineralizace (ukládání anorganických solí), přeměna na zubní kámen
KDE VZNIKÁJÍ SLINY?
3 páry slinných žláz (glanduale salivares)
- příušní
- podčelistní
- podjazykové
- žvýkací pohyby dolní části, pohyb jazyka
SLINY
- 99 – 99, 5 % vody
- 0,5 – 1 % anorganické ionty + bílkoviny
- mucin – glykoprotein, + voda = hlen (ochrana)
α-amyláza – enzym (ptyalin) katalyzuje štěpení škrobu a glykogenu na disacharid maltózu
- neštěpí glykosidické vazby v CELULÓZE (proto nestravitelná)
- protilátky (molekuly imunoglobulinu A)
JAK SE POTRAVA DOSTÁVÁ DO ŽALUDKU?
- HLTAN (pharynx)
- JÍCEN (oesophagus)
- trubicovitý orgán 25 – 28 cm
- peristaltické pohyby = tlakové vlny
- hlen
- ŽALUDEK (ventriculus, gaster, stomachus)
- plochý, vakovitý orgán
- horní třetina dutiny pod L brániční klenbou
- reakční nádoba, přechodné uložení
- 2-3 l potravy, až 5 l
- ústí jícnu do žaludku = ČESLO, KARDIE (cardia)
- navazuje = TĚLO ŽALUDKU (corpus ventriculi)
- zužuje, ohyb doprava= VRÁTNÍK (pylorus)
TENKÉ STŘEVO
- šířka: 3 – 3,5 cm
- dlouhé: 3 – 5 cm
- 75% délky trávicí trubice
- zřasena, klky (villi intestinales) zakončení periferních nervů + krevní (mízní) vlásečnice
- kryty jednovrstvým epitelem = ENTEROCYTY
- z povrchu enterocytů: mikroklky = KARTÁČOVÝ LEM (zvětšení povrchu vstřebávání)
- definitivní strávení, = vstřebávání (resorpce)
- peristaltické a segmentační pohyby (prstencové stahy)
- DVANÁCTNÍK (duodenum) = vývody slinivky a žlučníku (Vaterská papila)
- další 2 oddíly střeva zavěšeny k zadní stěně břišní OKRUŽÍM (mesenterium)
- LAČNÍK (jejunum) : horní oddíl střeva 1 – 1, 5 cm
- nejvýznamnější vstřebávání
- KYČELNÍK (ileum)
- dolní oddíl
- 2 až 2,5 m
Slinivka břišní (pankreas)
- protáhlá, 14 – 18 cm
- smíšená žláza
- exokrinní část: produkt = pankreatická šťáva:
- Hydrogenuhličitanové anionty HCO3
- neutralizace kyseliny HCl
- Trypsin a Chymotrypsin
- proteázy (enzymy štěpící bílkoviny)
- produkovány v neaktivních formách: trypsinogen a chymotrypsinogen
- Enzymy LIPÁZY: štěpí tuky
- Enzymy AMYLÁZY: štěpí cukry
- Hydrogenuhličitanové anionty HCO3
- endokrinní část:
- Langerhansovy ostrůvky = inzulin
ŽLUČNÍK (vesica fellea)
- spodní strana jater
- hruška 40 – 60 ml
- hromadí a zahušťuje
ŽLUČ (fel, bilis, chole)
- vzniká v játrech
- žlutohnědá, na vzduchu zelená
- den/0,8 – 1 l
- odváděna žlučovodem
- neobsahuje enzymy
- hlen
- žlučová barviva – bilirubin (barva)
- vznik rozkladem hemoglobinu
- působením střevních bakterii na UROBILINOGEN
- žlučové kyseliny
- detergenty = emulgace lipidů
- aktivace enzymu v t. s. pankreatická lipáza
- trávení a vstřebávání tuků
- hořká chuť
- cholesterol
- syntéza žlučových kyselin a steroidních hormonů
- nedostatečná koncentrace žluč. solí ⇒ nadměrné zahušťování ⇒ cholesterol se sráží ⇒ žlučové kameny
PROČ JE TLUSTÉ STŘEVO DŮLEŽITÉ?
- (intestinum crassum)
- 1 – 5 m
- 5 – 7 cm «
- tenčí stěna
- řasy – voda a ionty
- slepé střevo (caecum) 10 – 15 cm (apendix vermitoris) lymfatická tkáň
- tračník (colon)
- vzestupný tračník (colon ascendes)
- příčný tračník (colon transversum)
- sestupný tračník (colon descendes)
- esovitá klička (colon sigmoideum)
- konečník (rektum) – před křížovou kostí a ústí na povrch těla řitním otvorem (anus)
- vnitřní svěrač – hladké svalstvo
- zevní svěrač – kosterní svalstvo
- den – 1500 ml tráveniny = 150 – 500 g stolice
střevní mikroflóry – bezpečné bakterie
- střevní plyny – kvašení a hnilobné procesy
- metan, vodík sirovodík a CO2
+ skatol a indol (rozklad aminokyselin) – zápach
- bariéra proti pronikání infekčních bakterií (nespecifická imunita)
- antibiotika – zničení = DISMIKROBIE = průjem
- probiotické potraviny (jogurty, kysané mléka, sýry)
STOLICE
- nestravitelné části, voda, žluč, hlen a epiteliální buňky (ve střevní sliznici), střevní bakterie, organické a anorganické látky)
- defekace = vyloučení
PROČ JE VLÁKNINA V POTRAVĚ TAK DŮLEŽITÁ?
- vláknina = rostlinné polysacharidy (ovoce, zelenina, luštěniny, tmavé pečivo)
- celulóza, hemicelulóza a lignin = hrubá nerozpustná
- pektiny = rozpustná
- stimuluje správnou střevní činnost – zácpa
- váže cholesterol, jedovaté a karcinogenní látky
- prevence proti nádorovým onemocněním střeva atd.
- redukční dieta
- nemá energetickou hodnotu
UPOZORNĚNÍ: náš grafik se ve tvorbě videa omylem přepsal a na konci videa místo hemostázy – zástavě krvácení, napsal homeostáza (btw. homeostáza je udržování acidobazické rovnováhy nebo tělesné teploty u homoiotermních organizmů) kompletně 2 rozdílné pojmy že? 🙂