Ústrojí trávicí

Ústrojí trávící – nahrávka

KAM PUTUJE NAŠE POTRAVA?

  • trávicí soustava (systema digestarium)
    • trávicí trubice
    • žlázy
  • trubice: vystlaná sliznicí
    • stěna trávicí trubice
  1. vrstva: SLIZNICE
    • v tenkém střevě: klky
    • vrstvený dlaždicový epitel (po žaludek) pak válcový
  2. vrstva: PODSLIZNIČNÍ VAZIVO
    • upíná sliznici k vazivu
    • řídké vazivo
    • uzlíky mízní tkáně
  3. vrstva: SVALOVINA
    • vnitřní kruhová a zevní podélná vrstva
    • žaludek + orientace šikmo
  4. vrstva: PERITONEUM
    • hladká lesklá blána
  • ústí vývody žláz

CO SKRÝVAJÍ LIDSKÉ ÚSTA?

  • dutina ústní (cavum oris)

ohraničení prostoru otvoru ústního: rty, tváře a patro

Funkce jazyka
  • jazyk (lingua)
    • kosterní svalstvo
    • kořen jazyka k: jazylce
    • hřbet: opírá o patro
    • hrot: volný
    • uzdičkou spojen k spodině ÚD
  • zuby: nejtvrdší útvary v těle (dentes, dnes)
  • zasazeny v zubních jamkách (alveolách)
  • upevnění zubů DÁSEŇ (gingiva)
  • OZUBICE (periodontium) štěrbiny mezi kořeny a stěnami zubních jamek (okostice)
  1. korunka – vyčnívá z dásně
  2. krček – obklopen dásní
  3. kořeny – v čelistních jamkách
  • ZUBNÍ SKLOVINA
    • až 98% minerálních látek
  • nejtvrdší tkáň v těle
  • jemné hranolky hydroxyapatitu
  • ZUBOVINA (dentin)
    • obklopuje dřeňovou dutinu vyplněnou zubní dření
    • odontoblasty: kontakt dřeně a dentinu
  • zubní dřeň: nervy a cévy
  • dentin na kořenech kryt CEMENTEM (vláknitá kost)

ŘEZÁKY – korunka ve tvaru dláta, ostrý

ŠPIČÁKY – hrany v jednu

TŘENOVÉ ZUBY – 2 hrbolky

STOLIČKY – 4 až 5 hrbolků, víc kořenů

Přehled počtu zubů

  • dočasný (mléčný) chrup: 20 zubů, prořezává se od 6 – 30 měsíce
  • od 6 roku náhrada trvalým(definitivní) chrupem 32 zubů

JAK A PROČ VZNIKÁ ZUBNÍ KAZ?

  • vznik působením mikroorganismů
    • povlak (zubní plak)
  • mineralizace (ukládání anorganických solí), přeměna na zubní kámen

KDE VZNIKÁJÍ SLINY?

3 páry slinných žláz (glanduale salivares)

  • příušní
  • podčelistní
  • podjazykové
    • žvýkací pohyby dolní části, pohyb jazyka

SLINY

  • 99 – 99, 5 % vody
  • 0,5 – 1 % anorganické ionty + bílkoviny
    • mucin – glykoprotein, + voda = hlen (ochrana)

α-amyláza – enzym (ptyalin) katalyzuje štěpení škrobu a glykogenu na disacharid maltózu

  • neštěpí glykosidické vazby v CELULÓZE (proto nestravitelná)
  • protilátky (molekuly imunoglobulinu A)

JAK SE POTRAVA DOSTÁVÁ DO ŽALUDKU?

  • HLTAN (pharynx)
  • JÍCEN (oesophagus)
    • trubicovitý orgán 25 – 28 cm
    • peristaltické pohyby = tlakové vlny
    • hlen
  • ŽALUDEK (ventriculus, gaster, stomachus)
    • plochý, vakovitý orgán
    • horní třetina dutiny pod L brániční klenbou
    • reakční nádoba, přechodné uložení
    • 2-3 l potravy, až 5 l
    • ústí jícnu do žaludku = ČESLO, KARDIE (cardia)
    • navazuje = TĚLO ŽALUDKU (corpus ventriculi)
    • zužuje, ohyb doprava= VRÁTNÍK (pylorus)

TENKÉ STŘEVO

  • šířka: 3 – 3,5 cm
  • dlouhé: 3 – 5 cm
  • 75% délky trávicí trubice
  • zřasena, klky (villi intestinales) zakončení periferních nervů + krevní (mízní) vlásečnice
  • kryty jednovrstvým epitelem = ENTEROCYTY
  • z povrchu enterocytů: mikroklky = KARTÁČOVÝ LEM (zvětšení povrchu vstřebávání)
  • definitivní strávení, = vstřebávání (resorpce)
  • peristaltické a segmentační pohyby (prstencové stahy)
  1. DVANÁCTNÍK (duodenum) = vývody slinivky a žlučníku (Vaterská papila)
  • další 2 oddíly střeva zavěšeny k zadní stěně břišní OKRUŽÍM (mesenterium)
  1. LAČNÍK (jejunum) : horní oddíl střeva 1 – 1, 5 cm
    • nejvýznamnější vstřebávání
  2. KYČELNÍK (ileum)
    • dolní oddíl
    • 2 až 2,5 m

Slinivka břišní (pankreas)

  • protáhlá, 14 – 18 cm
  • smíšená žláza
  • exokrinní část: produkt = pankreatická šťáva:
    • Hydrogenuhličitanové anionty HCO3
      • neutralizace kyseliny HCl
    • Trypsin a Chymotrypsin
      • proteázy (enzymy štěpící bílkoviny)
      • produkovány v neaktivních formách: trypsinogen a chymotrypsinogen
    • Enzymy LIPÁZY: štěpí tuky
    • Enzymy AMYLÁZY: štěpí cukry
  • endokrinní část:
    • Langerhansovy ostrůvky = inzulin

ŽLUČNÍK (vesica fellea)

  • spodní strana jater
  • hruška 40 – 60 ml
  • hromadí a zahušťuje

ŽLUČ (fel, bilis, chole)

  • vzniká v játrech
  • žlutohnědá, na vzduchu zelená
  • den/0,8 – 1 l
  • odváděna žlučovodem
  • neobsahuje enzymy
  • hlen
  • žlučová barviva – bilirubin (barva)
    • vznik rozkladem hemoglobinu
    • působením střevních bakterii na UROBILINOGEN
  • žlučové kyseliny
    • detergenty = emulgace lipidů
    • aktivace enzymu v t. s. pankreatická lipáza
    • trávení a vstřebávání tuků
    • hořká chuť
  • cholesterol
    • syntéza žlučových kyselin a steroidních hormonů
    • nedostatečná koncentrace žluč. solí ⇒ nadměrné zahušťování ⇒ cholesterol se sráží ⇒ žlučové kameny

PROČ JE TLUSTÉ STŘEVO DŮLEŽITÉ?

  • (intestinum crassum)
  • 1 – 5 m ­
  • 5 – 7 cm «
  • tenčí stěna
  • řasy – voda a ionty
  1. slepé střevo (caecum) 10 – 15 cm (apendix vermitoris) lymfatická tkáň
  2. tračník (colon)
    1. vzestupný tračník (colon ascendes)
    2. příčný tračník (colon transversum)
    3. sestupný tračník (colon descendes)
    4. esovitá klička (colon sigmoideum)
    5. konečník (rektum) – před křížovou kostí a ústí na povrch těla řitním otvorem (anus)
  • vnitřní svěrač – hladké svalstvo
  • zevní svěrač – kosterní svalstvo
  • den – 1500 ml tráveniny = 150 – 500 g stolice

střevní mikroflóry – bezpečné bakterie

  • střevní plyny – kvašení a hnilobné procesy
    • metan, vodík sirovodík a CO2

+ skatol a indol (rozklad aminokyselin) – zápach

  • bariéra proti pronikání infekčních bakterií (nespecifická imunita)
  • antibiotika – zničení = DISMIKROBIE = průjem
  • probiotické potraviny (jogurty, kysané mléka, sýry)

STOLICE

  • nestravitelné části, voda, žluč, hlen a epiteliální buňky (ve střevní sliznici), střevní bakterie, organické a anorganické látky)
  • defekace = vyloučení

PROČ JE VLÁKNINA V POTRAVĚ TAK DŮLEŽITÁ?

  • vláknina = rostlinné polysacharidy (ovoce, zelenina, luštěniny, tmavé pečivo)
  • celulóza, hemicelulóza a lignin = hrubá nerozpustná
  • pektiny = rozpustná
  • stimuluje správnou střevní činnost – zácpa
  • váže cholesterol, jedovaté a karcinogenní látky
  • prevence proti nádorovým onemocněním střeva atd.
  • redukční dieta
  • nemá energetickou hodnotu
Ústrojí trávicí – video
UPOZORNĚNÍ: náš grafik se ve tvorbě videa omylem přepsal a na konci videa místo hemostázy – zástavě krvácení, napsal homeostáza (btw. homeostáza je udržování acidobazické rovnováhy nebo tělesné teploty u homoiotermních organizmů) kompletně 2 rozdílné pojmy že? 🙂